Categoria: Comunicació

La UPV impulsa “Redona”, la plataforma que redueix el malbaratament alimentari a València

La Universitat Politècnica de València (UPV) i Mercavalència col·laboren en “Redona”, una innovadora plataforma digital que optimitza la gestió dels excedents alimentaris i fomenta l’economia circular al mercat hortofructícola de València. Tal com publica Plaza Innovación en Valencia Plaza, l’eina ja ha permés recuperar més d’una tona d’aliments i gestiona més del 22 % del volum del mercat. El projecte, emmarcat dins de la “Missió Climàtica València 2030”, suposa un pas decidit cap a un model alimentari més sostenible, solidari i eficient.

Nova plataforma solidària «Redona» per a frenar el desaprofitament alimentari

La Universitat Politècnica de València (UPV), junt amb Mercavalència, ha llançat Redona, una eina tecnològica que connecta directament els majoristes del mercat hortofructícola amb entitats socials perquè els aliments excedents puguen aprofitar-se en lloc de desaprofitar-se. (economiadigital.es) El juny de 2025 ja es van recuperar més d’una tona de fruites i verdures aptes per al consum, i aproximadament el 22 % del volum hortofructícola de Mercavalència s’ha integrat en la plataforma. Amb més de 50 majoristes implicats, el projecte podria arribar a recuperar fins a 2.000 tones d’excedents a l’any. A més de l’impacte social, la iniciativa aporta beneficis mediambientals, ja que redueix la petjada hídrica i les emissions de carboni, alhora que enfortix l’economia circular a la Comunitat Valenciana. Nace Redona, la plataforma solidaria para reducir el desperdicio alimentario

Agronews destaca el projecte REDONA de la UPV per reduir el desaprofitament alimentari a Mercavalència

El mitjà especialitzat Agronews Comunitat Valenciana ha publicat una notícia destacant el projecte REDONA, una iniciativa impulsada per la Universitat Politècnica de València (UPV) per combatre el desaprofitament alimentari a Mercavalència mitjançant la donació d’excedents i l’economia circular. Enllaç directe a la notícia:https://www.agronewscomunitatvalenciana.com/la-upv-apuesta-por-reducir-el-desperdicio-alimentario-con-donaciones-y-economia-circular El projecte REDONA forma part de la convocatòria d’innovació subvencionada per la Missió Climàtica València 2030, i proposa una solució efectiva per donar una segona vida als aliments que no arriben al consumidor, però que es troben en perfecte estat per ser donats a entitats socials. REDONA sistematitza la gestió dels excedents alimentaris de Mercavalència per facilitar-ne la donació i garantir-ne la traçabilitat. D’aquesta manera, s’evita la generació de residus orgànics i es contribueix a un model d’economia circular amb un impacte ambiental i social positiu.

REDONA es presenta al sector majorista de Mercavalència com a resposta a la nova llei del malbaratament alimentari

Mercavalència ha acollit una jornada informativa del projecte REDONA, l’objectiu del qual és facilitar al sector majorista el compliment de la nova Llei de Prevenció de Pèrdues i Malbaratament Alimentari, promovent pràctiques sostenibles i econòmicament viables. L’activitat ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de València (UPV), representants de Mercavalència i l’entitat social Casa Caridad. Durant la sessió s’ha abordat el contingut de la nova legislació, subratllant com REDONA pot ajudar a complir-la de manera senzilla, sense interferir en l’operativa diària de les empreses. S’ha posat especial èmfasi en els beneficis fiscals i la reducció de costos que suposa la donació d’excedents, en contraposició a les pèrdues econòmiques que implica llençar productes encara aptes per al consum. Casa Caridad, entitat receptora dels aliments donats, ha destacat que disposa de la infraestructura necessària per absorbir aquests excedents i donar-los una utilitat social immediata. Així mateix, s’ha aclarit la diferència entre excedent i residu, recordant la importància de no traslladar productes que ja no són aptes per al consum. REDONA proposa un protocol operatiu que s’adapta al ritme del mercat majorista: les publicacions de productes disponibles s’han de realitzar abans de les 7:00 h i les donacions poden lliurar-se entre les 8:00 i les 8:30 h. Aquesta planificació permet anticipar-se al deteriorament dels productes, aprofitant el coneixement del majorista sobre la viabilitat de la seua venda. Des de l’organització s’ha recordat que la documentació necessària per a donar és senzilla i molt similar a la que ja s’utilitza amb els clients habituals. A més, el projecte està dissenyat per donar resposta a casuístiques particulars, oferint un acompanyament personalitzat a cada empresa. REDONA representa un model de col·laboració eficaç entre universitat, administració pública, empreses i entitats socials per fer front al repte del malbaratament alimentari des d’una perspectiva innovadora, pragmàtica i climàticament responsable.

REDONA es presenta en societat com a model d’innovació i sostenibilitat davant del malbaratament alimentari

La Universitat Politècnica de València (UPV) va acollir el passat 26 de març la jornada “REDONA: Innovació i sostenibilitat davant del malbaratament alimentari”, un acte celebrat en record de Gloria Bigné, figura clau en la promoció de sistemes alimentaris més justos i sostenibles des de la Càtedra Terra Ciutadana. Durant l’acte, es va presentar oficialment en societat el projecte REDONA, una plataforma de donacions d’aliments que ja funciona a Mercavalència i que connecta excedents del sistema agroalimentari amb entitats socials com Casa Caridad, garantint així una segona vida a productes descartats per motius comercials, però aptes per al consum. L’esdeveniment, celebrat a la Facultat d’Administració i Direcció d’Empreses, va ser inaugurat pel catedràtic Norat Roig, investigador principal del projecte REDONA. L’obertura va incloure una ponència de Débora Domingo, vicerectora de Desenvolupament Sostenible dels Campus, sobre l’economia circular aplicada a l’entorn universitari. Un dels moments més emotius va ser el record a Gloria Bigné, destacada referent en la transició ecològica i coordinadora durant més de deu anys de la Càtedra Terra Ciutadana, a càrrec del professor José María García Álvarez-Coque. La jornada va continuar amb una taula redona titulada “Solucions innovadores davant del malbaratament alimentari als Mercas: el cas de REDONA a Mercavalència”, moderada per Norat Roig, amb la participació de Francesc J. Cervera (UPV), Ángeles Hernández (Mercavalència), Guadalupe Ferrer (Casa Caridad) i Lidia García (València Innovation Capital). Es van debatre els avanços del projecte, destacant l’impacte positiu de REDONA a la ciutat i el seu potencial d’expansió a altres àmbits del sistema alimentari local. L’acte es va tancar amb un espai de reflexió i diàleg entre les entitats assistents, reafirmant el compromís col·lectiu amb la reducció del malbaratament alimentari, la sostenibilitat urbana i la cohesió social a València. REDONA es consolida així com un projecte estratègic per a València, alineat amb els objectius climàtics de la ciutat i amb un fort component social, replicable en altres territoris que busquen reduir el malbaratament alimentari mitjançant la innovació i la col·laboració públic-social.

REDONA es presenta al Congrés ACIGAS com a exemple d’innovació contra el malbaratament alimentari

REDONA va ser presentat aquest 25 de març en la VII edició del Congrés ACIGAS, celebrat a la Facultat de Farmàcia i Ciències Gastronòmiques de la Universitat de València. La presentació de REDONA forma part de la programació del congrés, organitzat per l’alumnat del grau en Ciències Gastronòmiques, que reuneix cada any experts, estudiants i professionals del sector gastronòmic per reflexionar sobre els principals reptes en alimentació, sostenibilitat i salut. Durant la intervenció, es va destacar com REDONA naix amb l’objectiu d’oferir solucions viables i sostenibles a un dels grans reptes de la cadena agroalimentària: el malbaratament d’aliments. Els aliments que no avancen entre els esglaons de la cadena alimentària –per motius purament comercials i no per falta de qualitat– representen una oportunitat real per a ser aprofitats i donats, contribuint a combatre la inseguretat alimentària i fomentant la justícia social i ambiental. REDONA s’alinea amb el nou marc legislatiu estatal, que obliga empreses i entitats a adoptar mesures actives per reduir el malbaratament alimentari. En aquest context, el projecte no només representa una resposta innovadora, sinó també un model replicable en altres territoris compromesos amb la sostenibilitat.

REDONA presenta el seu projecte a AMAFRUVA amb vista a futures col·laboracions

El passat 29 de gener de 2025 va tindre lloc a Mercavalència una reunió entre representants del projecte REDONA i de l’Associació de Majoristes de Fruites i Verdures (AMAFRUVA), amb l’objectiu de donar a conéixer la iniciativa i explorar possibles vies de col·laboració. Durant la trobada, l’equip de la Universitat Politècnica de València va exposar els beneficis de REDONA per als operadors del mercat, la seua adequació al marc legal vigent, el funcionament de l’eina tecnològica i el calendari previst d’implementació, que inclou un projecte pilot. Es va destacar el paper que AMAFRUVA podria exercir en la difusió del projecte entre els seus associats, així com en la seua participació en accions formatives i en la jornada de presentació pública que se celebrarà pròximament a Mercavalència. Ambdues parts van intercanviar impressions sobre possibles sinergies entre REDONA i altres iniciatives en marxa, especialment en l’àmbit de l’economia circular. La sessió va permetre reforçar el coneixement mutu i assentar les bases per a una futura cooperació en la lluita contra el malbaratament alimentari en l’àmbit majorista.

Projecte REDONA, per evitar el malbaratament a Mercavalència, a la cadena SER

Norat Roig, Investigador Principal del Projecte REDONA de la Universitat Politècnica de València ha detallat en què consisteix aquesta iniciativa que bàsicament busca que els aliments que arriben a Mercavalència de majoristes no acaben també en les escombraries. “És en la transacció majorista-minorista on es produeix aquest rebuig sobre el qual volem actuar perquè fins ara no es fa res”, ha explicat. D’aquesta manera, quan entre definitivament en funcionament, aquestes tecnologies permetran que els excedents dels majoristes s’aprofiten per part de les ONG i altres organitzacions que podran fer-se amb tots aquests aliments perquè arriben a famílies vulnerables de la ciutat de València. Pots escoltar l’entrevista a: Hoy por Hoy Valencia 26/09/2024- Tramo de 12:20 a 13:00) | Cadena SER

Centre de preferències de la privacitat
Logo de REDONA Recuperación de frutas y verduras en Mercavalència UPV

Quan visita qualsevol lloc web, el mateix podria obtindre o guardar informació en el seu navegador, generalment mitjançant l'ús de galetes. Aquesta informació pot ser sobre vosté, les seues preferències o el seu dispositiu, i s'usa principalment perquè el lloc funcione segons l'esperat. En general, la informació no ho identifica directament, però pot proporcionar-li una experiència web més personalitzada. Ja que respectem el seu dret a la privacitat, vosté pot triar no permetre'ns usar unes certes galetes. Faça clic en els encapçalats de cada categoria per a saber més i canviar les nostres configuracions predeterminades. No obstant això, el bloqueig d'alguns tipus de galetes pot afectar la seua experiència en el lloc i els serveis que podem oferir.

Més informació

Cookies tècniques

Són aquelles que permeten a l'usuari la navegació a través d'un lloc web, plataforma o aplicació i la utilització de les diferents opcions o serveis que en ella existisquen com, per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a parts d'accés restringit, recordar els elements que integren una comanda, realitzar el procés de compra d'una comanda, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació, emmagatzemar continguts per a la difusió de vídeos o so o compartir continguts a través de xarxes socials.

Cookies d'anàlisis o mesurament

Són aquelles que permeten al responsable d'aquestes, el seguiment i anàlisi del comportament dels usuaris dels llocs web als quals estan vinculades. La informació recollida mitjançant aquesta mena de cookies s'utilitza en el mesurament de l'activitat dels llocs web, aplicació o plataforma i per a l'elaboració de perfils de navegació dels usuaris d'aquests llocs, aplicacions i plataformes, amb la finalitat d'introduir millores en funció de l'anàlisi de les dades d'ús que fan els usuaris del servei.